Over mij

Ik werd in 1981 geboren in een oud huis in Amsterdam. Ik schijn een half uur na mijn geboorte met mijn ogen wijd open mijn moeder te hebben aangestaard. Toen zat het er kennelijk al in: dat eigenwijze, dat nieuwsgierige en dat leergierige. Vierendertig jaar later is dat niet veel anders. Nu ben ik een bevlogen en reislustige journalist, die dacht om maar eens voor haarzelf te beginnen. Hoe kan het ook anders? Ik doe nu eenmaal graag wat ik leuk vind.

Portret Valeska Hovener
Valeska Hovener

Levensverhaal

Inmiddels ben ik erachter dat van levensverhalen mijn hart sneller gaat kloppen – om maar niet in clichés te vervallen. Deze fascinatie is eigenlijk ook jong begonnen. Als kind beet ik mij al vast in dagboeken van anderen. Hierin ontdekte ik eindeloos nieuwe fragmenten. Of het nou ging om iemand die gevlucht was, ernstig ziek of geboren met een handicap, ik raakte elke keer geboeid. Niet zozeer vanwege de dramatiek van de situatie, maar om de kracht van het verhaal, en dat intrigerende menselijk vermogen dat veerkracht heet.

Verliefd

Maar goed, first things first. In dertig jaar tijd is er best wel wat gebeurd. Ik behaalde een bachelor-, minor- en masterdiploma. Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht (2006) en Comparative Women’s Studies in Culture and Politics aan de Universiteit Utrecht (2009). Tussentijds studeerde ik Conflict Journalism aan de Concordia University in het Canadese Montréal. Ik wilde per se in het buitenland studeren en dacht ook nog even mijn Frans te kunnen verbeteren. Dacht, inderdaad, want dat is niet gebeurd. Maar ik werd er wel verliefd.

Wereld

Ondertussen woon ik opnieuw in een oud huis in Amsterdam en bewonder ik met regelmaat de rest van de wereld. Als negentienjarige stapte ik voor het eerst in een vliegtuig van Qantas, richting Australië. Sindsdien ben ik niet meer gestopt en heb ik onder meer Nieuw-Zeeland, Centraal en Zuidoost-Azië, de Dominicaanse Republiek, Zuid-Amerika en Europa van binnenuit gezien. Van binnenuit? Ja. Gevoeld, geproefd, geroken en ervaren.

In Vogelvlucht

Vanuit mijn behoefte aan vrijheid ben ik in Vogelvlucht begonnen. En ook omdat ik het belangrijk vind om iets wezenlijks in mijn werk te kunnen bijdragen. Bovendien heb ik van alle redacties waar ik heb gewerkt wel iets aan ervaring en kunde meegepikt. Dus: Het Parool, Pauw & Witteman, VARA, Stichting Powerlady, NU.nl, WereldKIDS, Tijdschrift LOVER, Magazine Down Under, Nieuwe Revu, het Amstelveens Weekblad en The Reporter Weekly, bedankt!

En hoe ik, Valeska Hovener, in Nepal bij The Reporter Weekly terecht kwam? Daarover kunt u meer lezen bij In Vogelvlucht als maatschappelijk verantwoorde onderneming.