Nepal

In 2012 wilde ik iets anders. In mijn werk vind ik het belangrijk om anderen te kunnen helpen en dat deed ik onvoldoende op dat moment – vond ik. Ik wilde als journalist in het buitenland werken en over vrouwenzaken schrijven. Bovendien leek het mij wel een uitdaging om in een corrupt land je werk te moeten uitvoeren. Het werd Nepal.

Uitzichtloos

Weken van tevoren had ik literatuuronderzoek gedaan naar de vrouwenproblematiek in het land. De verhalen logen er niet om. Mishandeling, sociale uitsluiting en vernedering, en dat was slechts het topje van de ijsberg. Genoeg onderwerpen om over te schrijven dus. Bovendien zou ik zó een plekje op een regionale redactie hebben gevonden, dacht ik.

Kraalogen

Bij de eerste ontmoeting ging het al mis. Een rond, driftig mannetje van het enige instituut voor onderzoeksjournalistiek in het land, zat mij vanachter zijn kraalogen aan te kijken. ‘Genderdiscriminatie,’ schreeuwde hij. ‘Dat kennen wij hier niet!’ En daar kon ik het mee doen. Gelukkig ging het de volgende dag beter en kon ik aan de slag bij The Reporter Weekly, een weekblad in Kathmandu.

Ik en de sisters
Ik en de sisters

Levenslust

En vrouwenkwesties? Die waren er zeker. Ik hoorde verhalen over discriminatie van de bovenste plank, maar ook over moed en hoop. Het enorme doorzettingsvermogen en de levenslust van vrouwen raakte mij. In wat voor situatie ze ook zaten, van opgeven was geen sprake.

Inspiratie

Mijn ervaringen in Nepal hebben mij geïnspireerd om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te willen ondernemen. Met in Vogelvlucht wil ik een steentje bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor vrouwen in Nepal. Zodoende helpt in Vogelvlucht mee aan het project Her Farm van de organisatie Mountain Fund in Kathmandu.

Plattelandsfamilie in de bergen
Plattelandsfamilie in de bergen

Her Farm

Her Farm is een boerderij voor weduwen, die gebouwd wordt in een dorp zo’n dertig kilometer buiten Kathmandu. Weduwen in Nepal zijn ‘onaanraakbaar’ en worden daarom verstoten in de samenleving. Met behulp van Her Farm worden deze vrouwen zelfredzaam gemaakt. Ze verbouwen zelf hun eten en zijn als groep onafhankelijk. Bovendien hebben ze steun aan elkaar, iets wat hard nodig is na jarenlange mishandeling, pesterijen en eenzaamheid. En nog belangrijker: ze krijgen hun eigenwaarde terug.

Contact

In Vogelvlucht ondersteunt Her Farm door een percentage van de opbrengst van de schrijftrainingen aan dit project te schenken. Bent u benieuwd naar de trainingen? Neem dan contact op met Valeska Hovener.

Op mijn portfoliopagina kunt u een aantal van mijn artikelen lezen die in Nepal zijn gepubliceerd.